Grote vraag naar honden in coronatijd

In het afgelopen jaar is er een run ontstaan op de aanschaf van huisdieren. Met name de vraag naar honden is explosief gestegen. Niet alleen is dit merkbaar bij fokkers, dierenasiels maar ook bij  dierenspeciaalzaken die dierbenodigdheden verkopen. Ook worden advertenties van honden op Marktplaats veelvuldig bekeken. En dit is natuurlijk ook verklaarbaar. In deze coronatijd geven dieren gezelligheid en veel mensen hebben door het thuiswerken tijd om aan een huisdier te besteden.

Zeker bij een hond, als deze pas in huis is, vergt socialisatie, het zindelijk maken en begeleiding veel tijd. Omdat we nu immers over veel vrije tijd beschikken, hebben mensen dit er graag voor over. Het is ook fijn dat meer honden een thuis krijgen. Maar tegelijkertijd is het ook een zorgwekkende ontwikkeling. Wat gaat er straks met een groot deel van de honden gebeuren die nu zijn aangeschaft? Heeft iedereen als de corona straks voorbij is, ook nog zoveel aandacht en tijd voor zijn hond? Een hond moet namelijk wel drie of vier keer per dag uitgelaten worden en kun je niet de hele dag alleen thuis laten. Als dit toch gebeurt kan verlatingsangst en/of probleemgedrag ontstaan zoals overdadig blaffen en dingen in huis kapot maken.

Het is daarom van groot belang dat je je realiseert dat de aanschaf van een hond geen impulsaankoop moet zijn. Kies een hondenras dat bij je past ook met het oog op de frequentie en de tijdsduur van het uitlaten. Als je een hond uit een asiel of via marktplaats koopt, informeer dan goed naar de gedragskenmerken en vraag indien mogelijk een proefperiode aan. Dit is zowel in het belang van de hond als van jezelf.

Als je liever een pup hebt, neem er dan de tijd voor. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is het beter om niet bij een (illegale) broodfokker te kopen maar bij een reguliere fokker. Ook is het bij de aanschaf van een pup raadzaam om een puppycursus te volgen. Ook moet je nadenken of je een rashond of een kruising wilt hebben, een grote of een kleine hond, een rustige of een levendige hond en hoe oud de hond mag zijn.

Realiseer je dat je voldoende financiële middelen moet hebben om een hond goed te kunnen verzorgen. Denk aan bijvoorbeeld: voeding, inentingen, doktersbezoeken, speeltjes, een mand of een hok en andere benodigdheden. Hoe ga je voor de hond zorgen als je straks weer meer het huis uit gaat en meer op vakantie gaat? Kun je het verdragen wanneer er eventueel dingen in huis stuk gaan, er hondenharen en er meer vuil in je woning komt?

Als je hier goed over nagedacht hebt en er volledig achter kunt staan, dan is een hond voor jou vast een goede keuze!