Race tegen het corona virus covid-19

We zijn al redelijk goed op weg met het vaccineren tegen het corona virus ‘covid 19’. De vraag is echter of en wanneer we de race tegen het verslaan van deze pandemie gaan winnen. De verschillende vaccins van BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Spoetnik V, CureVac en Johnson & Johnson zijn al werkzaam bij iedereen die ingeënt is.

Ondertussen zit het virus niet stil en verandert voortdurend. Zo zijn er al duizenden varianten in omloop die de vorm van het virus beïnvloeden,   waaronder het buitenste spike-eiwit of ‘stekeleiwit’. De bekendste varianten staan bekend als de  Britse, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Indiase varianten. De gezondheidsorganisatie WHO heeft de Indiase variant van het coronavirus zelfs als ‘zorgelijk’ bestempeld.

De verschillen lijken vooral te liggen in de besmettelijkheid van de mutaties. Van de Britse variant is nu bijvoorbeeld bekend dat er meer virusdeeltjes worden gevonden bij besmette personen. Toch kunnen we (nog) niet stellen dat deze varianten ernstiger van aard zijn. Daar zal eerst meer onderzoek en studie naar gedaan moeten worden. Vooralsnog stellen de fabrikanten van de vaccins dat hun vaccin ook effectief is bij de nieuwe varianten die momenteel in omloop zijn. Er lijkt echter nog weinig met zekerheid gesteld te kunnen worden. Het is daarom heel reëel om te verwachten dat de samenstelling van de vaccins tegen covid-19 gaandeweg de race aangepast moeten worden om het virus effectief te lijf te gaan. Ook valt zeker niet uit te sluiten dat we in de toekomst vaker opgeroepen zullen worden voor nieuwe vaccinaties.